17 tipů použití pro ořechové máslo

Možná zrovna teď uvažujte nad zakoupením nějakého ořechového másla, ale kladete si otázku, jak takový produkt využít. S touto otázkou se setkáváme dnes a denně. Proto jsme se rozhodli v dnešním článku rozepsat pár tipů, jak se ořechová másla používají v kuchyni. Fantazii se meze nekladou a můžete s nimi různě experimentovat. Daným pokrmům dodávají kromě vitamínů, minerálů, bílkovin a vlákniny také krémovou chuť.

  1. Kaše – toto je rozhodně nejvíce rozšířené využití, stačí do hotové kaše vmíchat lžíci libovolného ořechového másla, přidat dle libosti ovoce a máte hotovo.

  1. Smoothie – zejména u tohoto typu mixovaných nápojů se meze fantazii nekladou, používají se zde jakákoliv ořechová másla, díky jejich použití získá nápoj krémovější a hutnější konzistenci.

  1. Palačinky, wafle, lívance, wrapy – ať už děláte na slano (zelenina, sýr, maso…) nebo na sladko (s ovocem) stačí potřít ořechovým máslem a máte lahodné jídlo.

  1. Krémové polévky - ať už děláte dýňovou, květákovou, brokolicovou, nebo jakoukoliv jinou krémovou polévku přidáním másla ji krásně zjemníte.

  1. Ovocné saláty – stačí ovoce nakrájet do mističky, vzít například kokosové máslo (to zahřejeme, aby bylo tekutější) a polijeme jím ovoce.

  1. Zeleninové saláty – například kešu nebo mandlové máslo můžeme smíchat s troškou vody a citronové šťávy a máme hotovou zálivku

  1. Dochucení nápojů – můžete s nimi ochutit rostlinná mléka, do jablečného nápoje dát místo mandlí mandlové máslo (díky své konzistenci nemusíte už mixovat a pouze promícháte). Pokud potřebujete v chladných dnech prohřát, doporučujeme použít naše lískooříškové máslo s hořkou čokoládou, přidat sladidlo (podle chuti) a horkou vodu to vše rozmixovat a vznikne výborný čokoládový nápoj.

  1. Majonéza - kešu nebo mandlové máslo můžeme přidat do majonézy, vhodné všude tam kde je základem majonéza pomazánky, bramborový salát, saláty aj.

  1. Těsta, nepečené dobroty, pralinky – ořechová másla se skvěle hodí na všelijaká těsta pro cukroví, dezerty, nepečené dobroty např. ořechové koule nebo třeba čokoládové pralinky.

  1. Pomazánky – jako základ všelijakých pomazánek jsou ořechová másla dobrou volbou. Hodně se používají třeba v takovém oblíbeném Hummusu.

  1. Dip k masu nebo zelenině – ochutit můžete spolu s bylinkami (oregano, bazalka…), solí a pepřem za pomoci malého množství vody.

  1. Pesto – do pesta je ideální mandlové nebo kešu máslo. Dále můžete zkusit přidat kopr, petržel, medvědí česnek, jarní cibulku a podle chuti dochutit například sójovou omáčkou nebo solí.

  1. Těstoviny – takové arašídové máslo se v asijské kuchyni používá třeba u takových smažených nudlí. V Indonésii jím zase polévají maso u jejich tradičního jídla „nasi goreng“. U nás se zase používají do těstovinových salátů.

  1. Krémy na dorty a cukroví – zde jsou másla ideální jako základní ingredience pro různé krémy na dort a náplně do cukroví. Třeba taková náplň pro nepečené kuličky, oblíbená vosí hnízda nebo třeba pro domácí sušenky (oreo, disco).

  1. Jogurty - spolu s kašemi další nejběžnější využití. Takový bílý jogurt s ovesnými vločkami, ovocem a ořechovým máslem.

  1. Pečivo – mezi další oblíbené použití je namazání na běžné pečivo (croissant, preclík, vánočka). Setkáváme se i se zajímavou kombinací ořechového másla spolu v marmeládou v toustu.

  1. Jen tak na lžičku – toto je varianta, která suverénně vítězí. Znáte to, honí vás mlsná a první co uděláte je, že vezmete lžičku, na kterou naberete vaše oblíbené ořechové máslo a šoupnete ho rovnou do pusy.

Jak sami vidíte, co se týká využití ořechových másel v kuchyni je opravdu velké množství. A my se budeme snažit postupně přidávat na náš blog různé recepty z ořechového másla pro vaši inspiraci.